Delikatna cielęcina pod warzywną kołderką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przyrządzam od czasu do czasu cielęcinę dla dziecka - ta kolorowa wersja cieszy oko i podniebienie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 40 dkg myszki cielęcej
    2-3 marchewki
    1-2 białe cebule
    pieprz ziołowy
    kminek mielony
    kurkuma
    pieprz biały
    sól
    oliwa z oliwek
    ok. 100 ml bulionu warzywnego

Delikatna cielęcina pod warzywną kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cielęcinę pokroić w plastry, rozbić lekko tłuczkiem, natrzeć oliwą z oliwek, doprawić kminkiem, pieprzem ziołowym i solą, zostawić w lodówce na około 2 godziny.
  • Delikatna cielęcina pod warzywną kołderką 2. W międzyczasie obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach marchewkę.
  • Delikatna cielęcina pod warzywną kołderką 3. Cebulę obrać, umyć, pokroić w półplasterki.
  • Delikatna cielęcina pod warzywną kołderką 4. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim plastry mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do 225 stopni przez 20 minut z odkrytą pokrywką.
  • Delikatna cielęcina pod warzywną kołderką 5. Na mięso wyłożyć marchew i cebulę, oprószyć je solą, białym pieprzem i kurkumą, piec pod przykryciem około godziny; w trakcie podlać bulionem warzywnym.
  • 6. Podawać z ziemniakami lub krokietami ziemniaczanymi oraz warzywami z octu (podałam marynowane patisony).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy