Delikatna cielęcina pod warzywną kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cielęcinę pokroić w plastry, rozbić lekko tłuczkiem, natrzeć oliwą z oliwek, doprawić kminkiem, pieprzem ziołowym i solą, zostawić w lodówce na około 2 godziny.
2.W międzyczasie obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach marchewkę.
3.Cebulę obrać, umyć, pokroić w półplasterki.
4.Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim plastry mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do 225 stopni przez 20 minut z odkrytą pokrywką.
5.Na mięso wyłożyć marchew i cebulę, oprószyć je solą, białym pieprzem i kurkumą, piec pod przykryciem około godziny; w trakcie podlać bulionem warzywnym.
6.Podawać z ziemniakami lub krokietami ziemniaczanymi oraz warzywami z octu (podałam marynowane patisony).
Komentarze