Delikatna babka cytrynowa

0 (0 ocen)

Świetna propozycja na deser :)Pasuje idealnie do kawy jak i herbaty :)

Składniki:

  • Składniki podane wystarczą na 1 keksówkę

    - 4 jajka
    - 250g mąki
    - 200g masła
    - 150g cukru pudru
    - sok z 1 cytryny + otarta skórka (cytryna musi wyparzona)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Delikatna babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku, cały czas miksując. Z białek ubijamy pianę (w osobnej misce). Przesianą mąkę dodajemy do masy z żółtkami i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny, mieszamy.
  • 2. Ciasto (powinno być dość gęste) przekładamy do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C i pieczemy przez ok 45min (w połowie pieczenia babka pęknie od góry; pod koniec natomiast możemy sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy dobrze się upiekła, jeśli nie, to zostawmy jeszcze ciasto na jakieś 10 min w piekarniku w temp. 150st.C)
  • 3. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia, jednak z doświadczenia wiem, że ciasto kusi swoim zapachem i wyglądem i zjedzone zostaje jeszcze na ciepło :)
    Można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą / lukrem.

Porady

Jeżeli cytryna jest mała lub ma dość grubą skórę, możemy dodać jeszcze kilka kropel aromatu cytrynowego lub nawet pomarańczowego - będzie przepyszna!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Cytryna Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować