Ulubiona zupka moich dzieci. Szybka, prosta i smaczna.
5 (192 ocen)
Porady
Zupę możemy ugotować na rosole z poprzedniego dnia lub bulionie wołowym. Zamiast śmietany możemy wlać mleko. Albo w ogóle zrezygnować z zaprawki- używając serka topionego do zagęszczenia. Kwaśność zupki korygujemy ogórkami lub kwasem spod ogórków. Najlepiej dodając stopniowo, do smaku. Gęstość zupy regulujemy wodą, nie powinna być, ani zbyt rzadka, ani za gęsta. Młode warzywa gotujemy krótko, zatem uważajmy, aby ich nie rozgotować. Warto próbować, czy już miękkie. Powinny być w całości, nie rozgotowane. Z młodych ogórków nie ściągamy skórki, trzemy razem. Zupka jest delikatna, nawet dla dzieci i ludzi starszych. Zupka smakuje równie dobrze na drugi dzień odgrzana. Jest syta, rozgrzewa i dodaje energii.
Komentarze