Delikatna potrawka z kurczaka z cytryną i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. 1. Umyć mięso w zimnej wodzie, umyć włoszczyznę i oczyścić z niepotrzebnych części 2. Mięso zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu,zebrać szumowiny. Następnie dodać przygotowaną włoszczyznę i dalej gotować najmniej 1,5 godziny. Na koniec posolić do smaku. I tak mamy już bulion i ugotowanego kurczaka. 3. Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze części, pozbawić skóry. 4. Cebulę drobno poszatkować w kosteczkę i poddusić do miękkości na oleju. 5. Do cebuli dodać pokrojone mięso z kurczaka podusić chwilę i podlać bulionem, tak aby ilość płynu była powyżej mięsa ok 2 cm. 6. Dodać masło i sok z cytryny oraz pokrojoną w plasterki marchewkę 7. Całość dusić ok 10-15 minut. 8. Jeśli całość jest zbyt rzadka zaprawić mąką 9. Dodać śmietanę i koperek lub inne lubiane zielone dodatki 10. Wymieszać i podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami, makaronem,...
Porady
Czas przygotowania potrawy będzie krótszy, jeśli skorzystamy z kostki bulionowej
Komentarze