delikatna potrawka z kurczaka z cytryną i koperkiem

4.49 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczny obiadek z gotowanego mięsa kurczaka.Źródło : http://glodnajustyna.blogspot.com/2013/06/potrawka-z-kurczaka-smaki-dziecinstwa.html

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki (dla 3 osób): 3 spore podudzia z kurczaka, włoszczyzna, 1- 2 łyżki stołowa śmietany do sosów lub 18%, 1 średnia cebula ,1 łyżka stołowa masła, 1 łyżka mąki pszennej ,2 łyżki stołowe oleju, bulion sok wyciśnięty z 1 cytryny, sól, pieprz do smaku, pęczek koperku
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Delikatna potrawka z kurczaka z cytryną i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Umyć mięso w zimnej wodzie, umyć włoszczyznę i oczyścić z niepotrzebnych części 2. Mięso zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu,zebrać szumowiny. Następnie dodać przygotowaną włoszczyznę i dalej gotować najmniej 1,5 godziny. Na koniec posolić do smaku. I tak mamy już bulion i ugotowanego kurczaka. 3. Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze części, pozbawić skóry. 4. Cebulę drobno poszatkować w kosteczkę i poddusić do miękkości na oleju. 5. Do cebuli dodać pokrojone mięso z kurczaka podusić chwilę i podlać bulionem, tak aby ilość płynu była powyżej mięsa ok 2 cm. 6. Dodać masło i sok z cytryny oraz pokrojoną w plasterki marchewkę 7. Całość dusić ok 10-15 minut. 8. Jeśli całość jest zbyt rzadka zaprawić mąką 9. Dodać śmietanę i koperek lub inne lubiane zielone dodatki 10. Wymieszać i podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami, makaronem,...

Porady

Czas przygotowania potrawy będzie krótszy, jeśli skorzystamy z kostki bulionowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Drób Koper Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować