Delikatny omlet z kiełbasą, serem i pomidorami

4.96 (203 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam omlety zarówno na słodko i na słono. Dlatego, gdy tylko mam odpowiednią ilość czasu na przygotowanie pożywnego śniadania, robię właśnie omlet. Ten jest puszysty i delikatny, same jajka bez dodatku mąki, czy mleka. Do tego kiełbaska, ser i warzywa. Polany ketchupem smakuje jak mini pizza.

  • 20 min

Składniki:

  • Na 1 omlet:
    -2 jaja
    -1/2 pomidora
    -kawałek ulubionej kiełbasy
    -1/2 cebuli
    -1 łyżka startego na grubych oczkach sera żółtego
    -sól i pieprz
    -szczypiorek
    -odrobina oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.96 (203 ocen)

Zobacz również:

Omlet Przystawki Ser

Delikatny omlet z kiełbasą, serem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Pomidora i kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Cebulę drobno siekamy, ser ścieramy na dużych oczkach.
  • 2 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • 3 3. Gdy białka się ubiją stopniowo, ciągle miksując dodajemy roztrzepane widelcem żółtka, oraz odrobinę soli i pieprzu. Miksujemy na gładką masę.
  • 4 4. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na wolnym ogniu około 3 minut. Gdy spód omletu się zrumieni na wierzchu układamy lekko wciskając pomidory. cebulkę i kiełbasę. Posypujemy serem. Smażymy jeszcze minutę-dwie, następnie omlet ostrożnie przewracamy i smażymy jeszcze 2 minuty na wolnym ogniu. Gotowy omlet zsuwamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Omlet na słono możesz też przygotować z innymi składnikami. Dodaj to co lubisz, na przykład suszone pomidory, oliwki, fetę lub ulubione warzywa. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować