Makaron ten robi się błyskawicznie,jest delikatny w smaku i miękki. Doskonale nadaje się również dla młodszych dzieci.Zawsze się udaje i szybko znika z talerzy.
Delikatny makaron jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mleko podgrzać z solą i olejem do pokojowej temperatury.Wylać na miskę,dodać 1 1/2 szk.mąki i wymieszać łopatką.Wbić żółtka,przemieszać,wsypać ponownie 1/2 szk.mąki i wyrobić rękoma gładkie elastyczne ciasto,podsypując delikatnie mąką.
2. Z ciasta uformować kulę,przekroić na połowę / po przekrojeniu muszą w cieście być widoczne dziurki,to znak że ciasto jest odpowiednio wyrobione/.
3. Stolnicę posypać niewielką ilością mąki i rozwałkować kolejno połówki ciasta na cienko.
4.
Posypać mąką i zwinąć w roladkę.Pokroić nożem na 3 mm. krążki.
5.Krążki rozwinąć,posypać mąką i lekko w niej obtoczyć,ułożyć na ściereczce do lekkiego przeschnięcia.
6. W garnku zagotować wodę,przyprawić do smaku solą,wlać olej i włożyć makaron.Gotować na wolnym ogniu do czasu jego wypłynięcia.
7. Przelać przez sito,przepłukać zimną wodą do czasu całkowitego przestudzenia.
8.Doskonały dodatek do rosołu,zup mlecznych,rozdrobnionych owoców.
Komentarze