DELIKATNY MAKARON JAJECZNY

4.5 (199 ocen)

Makaron ten robi się błyskawicznie,jest delikatny w smaku i miękki. Doskonale nadaje się również dla młodszych dzieci.Zawsze się udaje i szybko znika z talerzy.

Składniki:



  • 1/2 szk.mleka
    2 łyżki oleju
    3 żółtka
    1 łyżeczka soli
    2,5 szk.mąki tortowej

    sól i 3 łyżki oleju do gotowania makaronu.
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Delikatny makaron jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.



    Mleko podgrzać z solą i olejem do pokojowej temperatury.Wylać na miskę,dodać 1 1/2 szk.mąki i wymieszać łopatką.Wbić żółtka,przemieszać,wsypać ponownie 1/2 szk.mąki i wyrobić rękoma gładkie elastyczne ciasto,podsypując delikatnie mąką.


  • delikatny makaron jajeczny 2. Z ciasta uformować kulę,przekroić na połowę / po przekrojeniu muszą w cieście być widoczne dziurki,to znak że ciasto jest odpowiednio wyrobione/.
  • delikatny makaron jajeczny 3. Stolnicę posypać niewielką ilością mąki i rozwałkować kolejno połówki ciasta na cienko.
  • delikatny makaron jajeczny 4.
    Posypać mąką i zwinąć w roladkę.Pokroić nożem na 3 mm. krążki.
  • delikatny makaron jajeczny 5. Krążki rozwinąć,posypać mąką i lekko w niej obtoczyć,ułożyć na ściereczce do lekkiego przeschnięcia.
  • delikatny makaron jajeczny 6. W garnku zagotować wodę,przyprawić do smaku solą,wlać olej i włożyć makaron.Gotować na wolnym ogniu do czasu jego wypłynięcia.
  • delikatny makaron jajeczny 7. Przelać przez sito,przepłukać zimną wodą do czasu całkowitego przestudzenia.
  • delikatny makaron jajeczny 8. Doskonały dodatek do rosołu,zup mlecznych,rozdrobnionych owoców.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować