Sernik na biszkoptach to pyszne ciasto. Niezwykle delikatny, wilgotny sernik jest bardzo szybki w wykonaniu. Pieczony na spodzie z biszkoptów i polany pistacjową czekoladą wygląda i smakuje fantastycznie. Wychodzi równy na całej powierzchni, więc nie musicie się bać, że jego środek się zapadnie. Sprawdźcie przepis na sernik na biszkoptach i przygotujcie go sobie na podwieczorek!
4.6 (260 ocen)
Porady
Zamiast biszkoptów sernik można upiec na podpieczonym wcześniej kruchym spodzie.
Sernik z biszkoptami to jeden z klasyków wśród ciast. Delikatna serowa masa w połączeniu z miękkimi biszkoptami smakuje wspaniale. Warto upiec to ciasto nie tylko wtedy, kiedy wpadną do nas z wizytą goście. Nasz przepis na sernik pieczony na biszkoptach zakłada dodanie do masy serowej budyniu, co sprawia, że ma on jeszcze lepszy smak i konsystencję.
Sernik z wiaderka na biszkoptach przygotowujemy z już zmielonego twarogu. Kupując jednak ser w wiaderku, warto wczytać się w jego skład. Niech będzie jak najkrótszy. Możemy także skorzystać ze zwykłego twarogu i zmielić go w maszynce do mielenia mięsa. Zróbmy to przynajmniej trzykrotnie, będziemy wtedy mieć pewność, że sernik na biszkoptach będzie kremowy i pyszny. Jeśli często przygotowujecie serniki, warto kupić porządną maszynkę do mielenia. Własnoręcznie zmielony ser ma tę przewagę nad kupnym, że możemy dostosować jego konsystencję do danego wypieku czy deseru.
Jeśli nie mamy pod ręką biszkoptów, możemy użyć kilku różnych zamienników. Spód do sernika z biszkoptów można zastąpić na przykład ciastem kruchym lub własnoręcznie upieczonym biszkoptem. Ciekawą opcją jest zrobienie pysznego ciasta, jakim jest sernik na herbatnikach w tortownicy. Biszkopty zastępujemy wtedy herbatnikami i ciasto nadal jest szybkie i łatwe do zrobienia.
Inną opcją jest przygotowanie sernika na zimno. To bardzo proste, wystarczy kupić masę serową w wiaderku lub przygotować własną, której nie trzeba piec. Zazwyczaj dodaje się do niej niewielką ilość żelatyny i cukier. Na wierzch sernika na zimno warto przygotować galaretkę owocową.
Komentarze