Delikatny rosół z indyka

4.49 (185 ocen)

  • 3 godz.

Mniej tradycyjny ale i mniej tłusty rosół bo z indyka. Tak przygotowany wywar wykorzystuje do przygotowania innych zup i potraw.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 golonki indycze lub golonka i skrzydło
    włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, pól cebuli, natka selera/pietruszki, 2 gałazki lubczyku (może byc suszony)
    domowe wegeta
    przyprawy: ziarenka pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy, sól
    makaron nitki
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Delikatny rosół z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki zalać zimną wodą ( woda musi całkowicie przykrywac mieso), zagotować i zebrać szumowiny.
  • 2. Dodać 2 łyżeczki domowej wegety, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy i gałązki selera, natki pietruszki oraz lubczyku. Gotować na wolnym ogniu, rosół ma lekko „pyrkać” aby był klarowny.
  • 3. Po mniej wiecej godzinie gotowania dodać obrane warzywa - marchewkę, pietruszke, pora i cebule. Gotowac do miekkości mięsa i warzyw.
  • 4. Pod koniec gotowania rosół najlepiej przecedzić, choc nie jest to konieczne. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami.
  • 5. Podawać z porcją ugotowanego makaronu, marchewką, porcją mięsa z rosołu. Można posypać pokroja natką pietruszki.

Porady

smak zupy można wzbogacić wołowiną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować