Delikatny rosół z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki zalać zimną wodą ( woda musi całkowicie przykrywac mieso), zagotować i zebrać szumowiny.
2.Dodać 2 łyżeczki domowej wegety, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy i gałązki selera, natki pietruszki oraz lubczyku. Gotować na wolnym ogniu, rosół ma lekko „pyrkać” aby był klarowny.
3.Po mniej wiecej godzinie gotowania dodać obrane warzywa - marchewkę, pietruszke, pora i cebule. Gotowac do miekkości mięsa i warzyw.
4.Pod koniec gotowania rosół najlepiej przecedzić, choc nie jest to konieczne. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami.
5.Podawać z porcją ugotowanego makaronu, marchewką, porcją mięsa z rosołu. Można posypać pokroja natką pietruszki.
Komentarze