Deser idealnie pasuje na upalne dni. Jest lekki i szybki w przygotowaniu. Jeśli nie przeszczekamy kalorii zamiast jogurtu można użyć bitej śmietany:).
Składniki:
Składniki na 4 pucharki:
• Około 200 g kakaowych herbatników,
• Około 250-300 g truskawek,
• 1 duży jogurt naturalny,
• Ewentualnie cukier do smaku,
• Melisa do dekoracji
Deser truskawkowo- herbatnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki przekładamy do miski i rozdrabniamy.
2.Truskawki myjemy i osuszamy. Następnie usuwamy szypułki i miksujemy owoce. Ewentualnie można je posłodzić do smaku.
Jogurt otwieramy i mieszamy jego zawartość.
3.W przygotowanych pucharkach układamy naprzemiennie przygotowane składniki. Można tworzyć dowolne kompozycje. Ja na dno dałam warstwę herbatników, następnie mus owocowy, ponownie herbatniki i jogurt. Całość dekorujemy melisą i podajemy.
Komentarze