Deser, w którym smak mocno czekoladowych wafelków idealnie komponuje się z orzeźwiającymi świeżymi truskawkami. Połączenie czekolady z truskawkami to strzał w dziesiątkę, a takiej słodkości nikt się nie oprze.
Deser z masą wafelkową i świeżymi truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mus truskawkowy:
Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu, zagotować, dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami wody, pozostawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić dodając łyżkę wody). Całość dokładnie wymieszać, wystudzić i wlać do kieliszków, które lekko przechylone należy wstawić do lodówki do momentu aż mus stężeje.
2.Masa wafelkowa:
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Mascarpone rozmiksować i dodawać porcjami ubitą śmietanę aż powstanie jednolita kremowa masa. Następnie dodać bardzo drobno posiekany czekoladowy wafelek. Całość dokładnie wymieszać.
3.Kieliszki z musem truskawkowym wypełnić masą wafelkową, udekorować wafelkami i świeżymi truskawkami.
Komentarze