Deser z masą wafelkową i świeżymi truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Deser, w którym smak mocno czekoladowych wafelków idealnie komponuje się z orzeźwiającymi świeżymi truskawkami. Połączenie czekolady z truskawkami to strzał w dziesiątkę, a takiej słodkości nikt się nie oprze.

  • 60 min

Składniki:

  • Mus truskawkowy:
    400g truskawek (mogą być mrożone)
    2 łyżki cukru
    2 czubate łyżeczki żelatyny

    Masa wafelkowa:
    120g mascarpone
    120g śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 wafelek czekoladowy 50g

    Dekoracja:
    kilka truskawek
    2 wafelki czekoladowe po 50g






Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser z masą wafelkową i świeżymi truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mus truskawkowy:
    Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu, zagotować, dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami wody, pozostawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić dodając łyżkę wody). Całość dokładnie wymieszać, wystudzić i wlać do kieliszków, które lekko przechylone należy wstawić do lodówki do momentu aż mus stężeje.
  • 2. Masa wafelkowa:
    Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Mascarpone rozmiksować i dodawać porcjami ubitą śmietanę aż powstanie jednolita kremowa masa. Następnie dodać bardzo drobno posiekany czekoladowy wafelek. Całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Kieliszki z musem truskawkowym wypełnić masą wafelkową, udekorować wafelkami i świeżymi truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować