Deser z białym musem, czerwonymi owocami i chrupiącym crunchy

0 (0 ocen)

Deser skrywający w sobie mnóstwo smaków. Słodki mus na bazie serka mascarpone idealnie zrównoważony kwaśnymi czerwonymi owocami. Polecam!

Składniki:

  • Składniki podstawowe zestawu:
    150 g serka mascarpone
    1 małe jajko
    80 g czerwonej porzeczki
    100 g truskawek

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    60 g Crunchy

    Składnik roboczy:
    3 łyżki cukru pudru

    Dekoracja:
    dwie kostki białej czekolady, startej
    odrobina czerwonej porzeczki

Deser z białym musem, czerwonymi owocami i chrupiącym crunchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem, by pozbyć się bakterii i zanieczyszczeń. Białko oddzielić od żółtka. Te pierwsze ubić na sztywną, śnieżnobiałą pianę. Żółtko wraz z 2 łyżkami cukru pudru ubić w innym naczyniu do jasności i puszystości. Do ubitego żółtka dodać serek mascarpone i krótko zmiksować. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Biały mus wstawić do lodówki.
  • 2. Truskawki zmiksować na puree z pozostałym cukrem pudrem (1 łyżką).
  • 3. Do 2 wysokich szklanek przełożyć czerwone porzeczki (zostawiając kilka do dekoracji). Na owoce wyłożyć schłodzony biały mus oraz crunchy. Na to wylać truskawkowy mus i ponownie posypać crunchy. Wierzch deserków udekorować startą białą czekoladą oraz pozostawionymi czerwonymi porzeczkami.

Porady

Przepis na 2 porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy