Od kilku lat prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia. Często szukam zdrowszej alternatywy dla wysokokaloryczych dań i deserów, Ten deser nie dość, że jest lekki, tani i prosty w przygotowaniu, to jeszcze świetnie wygląda i smakuje :)
30 min
Składniki:
240 g czerwonej fasoli z puszki
10 g kakao
50 ml mleka kokosowego
50 ml mleka krowiego
1 łyżeczka żelatyny
Cukier lub słodzik wedle uznania
Dowolne owoce
Wiórki kokosowe do ozdoby
Deser z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do niewielkiego garnka wlewamy mleko, mleczko kokosowe, cukier/słodzik i podgrzewamy na małym ogniu ale nie gotujemy. Dosypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
2.Do wysokiego naczynia wrzucamy fasolę z kakao, zalewamy przygotowanym mlekiem i całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
3.Tak przygotowaną masę przelewamy do pucharków, odstawiamy do przestygnięcia a następnie na kilka godzin do lodówki aż masa stężeje. Na koniec dekorujemy dowolnymi owocami i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze