Deser banananowo - rodzynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw rozpuścić sobie jedną galaretkę w pół litra wody.
2.Jogurty zmiksować na wysokich obrotach z serkami, cukrem i cukrem waniliowym.
3.Przestudzoną galaretkę wlać do ubitej masy jogurtowej i dalej ubijać mikserem, aż masy przybędzie.
4.Wylać do pucharków i dać do lodówki do stężenia. Może to potrwać od 6 do 12 godzin. Najlepiej pozostawić na noc.
5.Pokrojone banany w plastry i namoczone w rumie rodzynki wyłożyć na wierzch deseru i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w pozostałym 500 ml wody. Pozostawić do stężenia.
Porady
Najlepiej miksować w wysokim naczyniu (zawartość się rozpryskuje). Można zalać galaretką, jak konsystencja masy jest jeszcze niezbyt ścisła, wtedy galaretka przecieknie do masy tworząc fantazyjne wzorki. Jeśli tego nie chcemy, trzeba wylać galaretkę na mocno stężały deser. Czas przygotowania jest różny, trzeba patrzeć jaka jest konsystencja. Wychodzi 6 szt. takich jak na zdjęciu.
Komentarze