Deser dla walentego i walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, kroimy miąższ w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Pomarańczę sparzamy, obieramy, dzielimy na cząstki i pozbawiamy je białych błonek.
3.Jabłko myjemy, osuszamy. Kroimy na plasterki i małą foremką do ciastek w kształcie serca wycinamy serca - część z nich nabijamy na wykałaczki, a drugą część maczamy w czekoladzie w proszku. Z plasterków bocznych jabłek ze skórką czerwoną również wycinamy foremkami duże i małe serca.
4.Gruszkę myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
5.Orzechy włoskie delikatnie siekamy na większe części.
6.Cząstki awokado, pomarańczy i gruszki układamy w dwóch większych foremkach serce (około 12 - 13 cm). Dokładamy serduszka jabłkowe - te zwykłe i te w czekoladzie. Polewamy syropem klonowym i posypujemy orzechami włoskimi oraz szczyptą imbiru. Foremki z patyczkami sercowymi umieszczamy na większym talerzu, na którym wysypujemy czekoladę w proszku, układamy resztkę jabłka po wycięciu serca oraz malutką foremkę serce.
Komentarze