Deser "Góra Lodowa"

4.5 (193 ocen)

Pomysłowy deser składający się z niebieskiej galaretki, biszkopcików, kremu cytrynowego i "góry lodowej" zrobionej z pokruszonych biszkoptów wymieszanych z lemon curd. Bardzo smaczny i ciekawy deser, który na pewno zaskoczy gości ;) Polecam!

Składniki:

  • 2 galaretki niebieskie
    600 ml gorącej wody
    120 g biszkopcików
    150 g śmietany 36%
    1 łyżka cukru pudru
    5 łyżki lemon curd
    1/4 tabliczki białej czekolady
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Deser "góra lodowa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w wodzie, ostudzić. Przelać do 4 specjalnych foremek na galaretkę i schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.
  • 2. W tym czasie, gdy galaretka tężeje przygotować "górę lodową". Połowę biszkoptów pokruszyć do miski, dodać 2 łyżki lemon curdu i zagnieść w jednolitą masę. Uformować z niej 4 góry lodowe. Czekoladę posiekać, zalać mlekiem i rozpuścić w kąpieli wodnej. Góry lodowe obtoczyć w białej czekoladzie, odstawić do lodówki do zastygnięcia polewy.
  • 3. Gdy galaretki zacznie tężeć włożyć do nich góry lodowe. Schłodzić do całkowitego stężenia.
  • 4. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec lemon curd i cukier puder. Krem wyłożyć na stężałe galaretki. Na kremie poukładać biszkopciki. Desery schłodzić minimum 2 godziny.
  • 5. Po tym czasie galaretki razem z foremkami zanurzyć na chwilkę w gorącej wodzie, a następnie odwrócić do góry nogami na talerzyk. Galaretki bez problemu powinny "wyskoczyć" z foremek. Smacznego! ;)

Porady

Przepis na 4 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

4.21 (350 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.21 (350 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować