Deser gruszkowo-karmelowy

3 (1 ocen)

  • 20 min

Dzięki dodatkowi rumu deser nabiera charakteru. Sprawdzi się doskonale jesienną pora, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, polecam.

  • 20 min

Składniki:


  • 2 małe gruszki,
    1 łyżka masłą,
    2 łyżki cukru trzcinowego,
    1 łyżeczka rumu,
    mascarpone 150g,
    karmel (masa kajmakowa) 2,5 łyżeczki,
    rum 1 łyżka,
    2 bezy
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser gruszkowo-karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser gruszkowo-karmelowy 1. Gruszki obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier trzcinowy i czekamy aż się rozpuści (skarmelizuje).
  • Deser gruszkowo-karmelowy 2. Wówczas dodajemy gruszki i smażymy je w karmelu aż zmiękną i pokryją się karmelową masą. Zanim gruszki zmiękną dodajemy jeszcze łyżeczkę rumu, czekamy aż odparuję. Po usmażeniu gruszki studzimy. Bezy kruszymy.
  • Deser gruszkowo-karmelowy 3. Mascarpone łączymy z karmelem i rumem, mieszamy. W 2 szklankach układamy warstwami: gruszki, krem i pokruszone bezy aż do wyczerpania składników. Całość dekorujemy listkami mięty. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować