Deser gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować kasze kukurydzianą ( 1 szkl. kaszy - 2,5 szkl. wody ) z łyżką oleju. Dodać cukier , sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Wyłożyć do naczynia ( moje o średnicy 28 cm ) i pozostawić do wystudzenia.
2.Gruszki obrać , oczyścić z pestek i rozgotować w niewielkiej ilości wody. Jeśli słabo się rozpadają pomóc sobie blenderem. Do musu dodać dwie galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą. Pozostawić do wystudzenia.
3.Z ,, placka ,, polenty wyciąć krążek o średnicy 19 cm i umieścić w małej tortownicy. Z pozostałej polenty powycinać ozdoby. Na polentę w tortownicy wyłożyć mus i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Ułożyć ozdoby. Następnie wylać na wierzch wcześniej zrobioną ( wg przepisu na opakowaniu ) czystą galaretkę. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego.
Komentarze