DESER JAGLANY

0 (0 ocen)

  • 60 min

Staram się aby moje desery były smaczne i zdrowe. Kasza jaglana jest idealna do wszelkich deserów, poza tym jest pomocna przy zwalczaniu anemii.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
    2 szkl mleka
    szczypta soli
    pół szklanki cukru
    2 szkl mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szkl oleju
    jajo
    200 g twarogu półtłustego
    2 cm laski wanilii
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    dowolne owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kaszę jaglaną ugotuj w mleku ze szczyptą soli i łyżką curku - około 15 - 20 min. Lekko ostudź.
  • 2. Twaróg wymieszaj z dwoma łyżkami jogurtu i pokruszonym kawałeczkiem laski wanilli.
  • 3. Mąkę przesiej do dużej miski z proszkiem do pieczenia.
  • 4. jajko rozbełtaj z cukrem i olejem.
  • 5. Dokładnie zamieszaj drewnianą /plastikową łyżką wszystkie składniki w misce. Gotową masę za pomocą łyżki wyłóż do tortownicy. Ma wierzch ułóż dowolne owoce - u mnie nektarynka.
  • 6. Piec 40 minut w 180 stopniach. Ciasto jest mokre i "kaszowe".

Porady

Można dodać cynamonu zamiast wanilii. Kaszę jaglaną przed ugotowaniem upraż na patelni , aż zacznie pachnieć. Nie będzie wtedy gorzka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować