W lodówce zalegało mi kilka jogurtów owocowych, więc przerobiłam je na deser z galaretką. Taki deser przygotujecie łatwo i bez wielkiego nakładu pracy. Można do niego wrzucić ulubione owoce lub wzbogacić bitą śmietaną.
60 min
Składniki:
200 g jogurtu brzoskwiniowego
200 g jogurtu truskawkowego
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka rubinowa
garść czerwonych winogron
garść malin
1 małe jabłko
1 duży banan
1 kubeczek serka homogenizowanego waniliowego
Deser jogurtowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody w odstępach co pół godziny w kolejności: brzoskwiniowa, pomarańczowa, rubinowa. Galaretkę brzoskwiniową wystudzić i wymieszać z jogurtem brzoskwiniowym. Wylać do pięciu pucharków i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje w pucharkach ułożyć połówki winogron, plasterki banana i jabłko pokrojone w kostkę. Zalać pomarańczową galaretką i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, wystudzoną galaretkę rubinową wymieszać z jogurtem truskawkowym i wylać do pucharków. odstawić do stężenia.
2.Udekorować kleksem serka homogenizowanego i owocami.
Komentarze