Przepis na ten deser znalazłam z książce Agnieszki Maciąg, a że jego smak mnie zachwycił, wszystkim gorąco polecam. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Składniki:
NA 1 PORCJĘ:
12 dag jogurtu greckiego
2 orzechy włoskie
1 łyżka płynnego miodu
mielony cynamon
kilka ciemnych winogron
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Deser jogurtowy na grecką nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Winogrona opłukać, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki czubkiem noża.
Orzechy wyłuskać, pokroić na mniejsze kawałki.
Pomarańczę dokładnie wyszorować, przekroić i wycisnąć sok.
Do miseczki nałożyć jogurt, posypać siekanymi orzechami i polać płynnym miodem.
Według uznania oprószyć cynamonem.
Na wierzchu rozłożyć połówki winogron.
Całość polać sokiem z pomarańczy.
Komentarze