Deser polecam przede wszystkim osobom, które bez kawy żyć nie potrafią. Delikatna gorycz kawy, przełamana została słodyczą czekoladek oraz likierem kawowym i bitą śmietaną.
Deser kawowy "merci" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serki łączymy z jogurtem i dzielimy na dwie równe części. Jedną łyżkę kawy zaparzamy 1/2 szklanki wody i pozostawiamy do ostudzenia. Drugą łyżkę kawy zalewamy do 3/4 wysokości, słodzimy i dolewamy 20ml likieru kawowego. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody, mieszamy, pozostawiamy na ok 5 minut i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Lekko studzimy.
Do jednej części kremu serowo-jogurtowego stopniowo dodajemy przestudzoną kawę bez cukru, a następnie 1/2 rozpuszczonej żelatyny. Przelewamy po równo do szklanek i wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Po tym czasie posypujemy pierwszą częścią posiekanych czekoladek oraz kremem serowo-jogurtowym połączonym z 30ml likieru kawowego i 3 łyżkami żelatyny. Ponownie wstawiamy do lodówki.
Do kawy słodzonej dodajemy 3 łyżki rozpuszczonej żelatyny. Do pucharków wsypujemy pozostałe czekoladki i zalewamy galaretką kawową. Całość dekorujemy bitą śmietaną ubitą w 150ml mleka.
Komentarze