Deser kawowy z owocami

0 (0 ocen)

  • 20 min

To nowa propozycja dla miłośników tiramisu.

  • 20 min

Składniki:


  • Masa kawowa:
    6 żółtek
    6 czubatych łyżek cukru
    50 dag mascarpone
    2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (albo 4 łyżeczki cappuccino)

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    ½ szklanki cukru pudru
    250 g margaryny
    2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem

    Ponadto:
    Owoce (u mnie brzoskwinie z puszki) ale mogą być np. wiśnie z kompotu.
    2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
    1 łyżeczka mielonej kawy
    Około 4 – 6 paczuszek herbatników (w zależności od wielkości blachy)
    Amaretto
    Ewentualnie bita śmietana i dowolne owoce do ozdoby.

Deser kawowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa kawowa:
    Żółtka dajemy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach na kogel – mogel. Do masy dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilkę aż całkowicie połączy się z masą jajeczną. Do kremu dodajemy 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy nadal miksując.
  • 2. Masa budyniowa:
    Na mleku gotujemy budyń, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo budyń, ucierając.
  • 3. Deser – finał:
    Herbatniki przez 1 sekundę moczymy w amaretto i układamy na blaszy. Na herbatniki wylewamy przestudzoną masę budyniową, w masę budyniową wkładamy owoce i przykrywamy masą kawową. Na wierzch posypujemy kakao i mieloną kawą.
  • 4. Można ozdobić bitą śmietaną i dowolnymi owocami (u mnie truskawki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy