Deser makaronowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.
2.Maliny płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody.
Połowę śmietany ubijamy na sztywno z łyżką cukru i łyżeczką cukru z prawdziwą wanilią.
3.W dwóch kieliszkach lub przezroczystych pucharkach układamy po 2 łyżki makaronu, a następnie po 2 łyżki bitej śmietany. Przykrywamy warstwą malin.
4.Do pozostałej ubitej już śmietany dodajemy konfiturę malinową i dokładnie miksujemy. Rozkładamy równomiernie w kieliszkach. Posypujemy 2 łyżkami makaronu.
Pozostałą śmietanę również ubijamy na sztywno z resztą cukru i cukru z wanilią.
5.W kieliszkach układamy warstwę śmietany, a następnie malin. Na środku przybieramy łyżką śmietany, kilkoma malinami i makaronem.
Komentarze