Deser marzeń dla smakosza

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.

czyli mus czekoladowy z malinowym środkiem na migdałowym dacquoise z waniliową panna cottą i malinami

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na środek malinowy:
    100 g dżemu malinowego/konfitury
    50 g wody
    3 g żelatyny

    Składniki na Dacquoise migdałowe:
    75 g białek
    70 g cukru
    70 g zmielonych migdałów

    Składniki na mus czekoladowy:
    100 g śmietanki 30%
    250 g gorzkiej czekolady (65 % kakao)
    120g białek
    40 g żóltek
    40 g cukru
    5 g żelatyny

    Składniki na waniliową Panna Cottę z białą czekoladą:
    90 g białej czekolady
    150 g śmietanki 30%
    100 g mleka
    2 g żelatyny
    laska wanilii

Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser marzeń dla smakosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Dżem malinowy podgrzać z wodą. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Mieszać dokładnie, by wszystko się dokładnie połączyło.
    Rozlać do 8 okrągłych foremek do lodu (Ja wlałam po prostu do woreczków na lód ;-)) Włożyć na godzinę do zamrażalnika.
  • 2. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
    Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. 1 łyżkę białek dodać do migdałów i wymieszać. Następnie dodać resztę białek i dokładnie wymieszać.
    Rozprowadzić pianę na blasze na grubość 1 cm. Piec 15 minut.
    Po upieczeniu wystudzić. Następnie rantem o średnicy 7,5 cm wykroić 8 kółek.
    Kółka układać na spodzie rantów, wierzch wysmarować odrobiną konfitury malinowej.
    Delikatnie wyjąć zamrożone kulki żelu malinowego i umieścić je na środku dacquoise.
    Włożyć do zamrażalnika.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Na małym ogniu zagrzać śmietankę. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać startą czekoladę. Przykryć i zostawić na 10 minut by czekolada się rozpuściła. Dokładnie wymieszać. Dodać żółtka i dalej mieszać. Ubić białka, dodając stopniowo cukier.
    Dodać jedną łyżkę białek do czekoladowej masy i wymieszać. Następnie dodać resztę i dokładnie, lecz delikatnie wymieszać, tak by nie uszkodzić struktury białek.
    Wypełnić ranty zostawiając około 1 cm do brzegu.
    Włożyć do zamrażalnika.
  • 4. Rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie. Rozkroić laskę wanilii wzdłuż i zostawić połowę. Do rondelka wlać śmietankę, mleko i wrzucić połówkę wanilii. Podgrzewać na małym ogniu. Chwile przed zagotowaniem zdjąć rondel z ognia i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wyjąć wanilię i wyskrobać ziarenka i wrzucić do rondelka. Znowu podgrzać na małym ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i dodać startą czekoladę. Odstawić żeby się rozpuściła. Dokładnie zmiksować.
    Przed wylaniem jej na wcześniejszy czekoladowy mus do rantów, pozostawić do ostygnięcia.

    Całość włożyć do zamrażalnika na minimum 4 godziny.

    Po tym czasie zdjąć ranty z deserów i włożyć je znowu do zamrażalnika, zostawiając je tam do następnego dnia.

    Po wyciągnięciu z zamrażalnika odczekać 30 minut przed podaniem. Udekorować malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować