Deser mascarpone z bezą i wiśniami

4.47 (147 ocen)

  • 20 min

Deser skomponowany na bazie serka mascarpone, słodkiej bezy, gorzkiej czekolady i kwaśnych wiśni. Wszystko to doskonale łączy się w całość, łagodnie bombardując kubki smakowe.

  • 20 min

Składniki:

  • • 250 g sera mascarpone
    • 1,5 szklanki śmietany 30%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 czekolada gorzka
    • 1 opakowanie gotowych bezików
    Sos wiśniowy
    • 1 opakowanie wiśni mrożonych
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.47 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Deser mascarpone z bezą i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Rozmrożone wiśnie zagotować z cukrem, odlać wcześniej trochę soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zagotować całość - ma powstać delikatny kisiel.
    • 1 szklankę śmietany ubić z cukrem pudrem, dodać ser mascarpone i krótko ubić.
    • Czekoladę z 1/2 szklanki śmietanki rozpuścić na parze.
    • Na dno pucharka pokruszyć 1-2 bezy.
    • Bezy polać czekoladą, następnie rozłożyć krem mascarpone.
    • Krem polać sosem wiśniowym i rozłożyć wiśnie.
    • Po wierzchu posypać deser pokruszoną bezą.

Porady

Składniki na 8 porcji. W sezonie letnim używamy świeżych wiśni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować