Deser owocowy z lodami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny

Składniki:

  • ● 4 żółtka
    ● 1/2 l śmietany 30-proc.
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 10 dag zmielonych orzechów włoskich
    ● aromat migdałowy
    ● owoce do dekoracji

Deser owocowy z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy. Żółtka z cukrem ubijamy ok. 2 minut. Wciąż ubijając, powoli wlewamy gorące mleko i miksujemy na wysokich obrotach ok. 3 minut tak, by masa była rzadka, ale puszysta. Masę podgrzewamy na małym ogniu ok. 2 minut, cały czas mieszając, by się nie przypaliła, ale lekko zgęstniała. Nie gotujemy.
  • 2. Garnek z masą wstawiamy do miski z zimną wodą i ubijamy, aż masa ostygnie.
  • 3. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mieszamy z orzechami, a następnie z masą mleczną. Dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego, mieszamy. Krem wstawiamy do zamrażalnika na 3 godziny. Przed podaniem dekorujemy owocami.

Porady

RADY E. Kurzańskiej Lody możemy również podać w połówkach melona. Jeśli mamy maszynkę do lodów, wystarczy ubite żółtka z cukrem wymieszać z przegotowanym mlekiem i śmietanką oraz orzechami, wlać do maszynki do lodów i pozostawić na ok. pół godziny.

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Komentarze

Podobne przepisy