Deser owocowy z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotowujemy. Żółtka z cukrem ubijamy ok. 2 minut. Wciąż ubijając, powoli wlewamy gorące mleko i miksujemy na wysokich obrotach ok. 3 minut tak, by masa była rzadka, ale puszysta. Masę podgrzewamy na małym ogniu ok. 2 minut, cały czas mieszając, by się nie przypaliła, ale lekko zgęstniała. Nie gotujemy.
2.Garnek z masą wstawiamy do miski z zimną wodą i ubijamy, aż masa ostygnie.
3.Śmietanę ubijamy na sztywno. Mieszamy z orzechami, a następnie z masą mleczną. Dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego, mieszamy. Krem wstawiamy do zamrażalnika na 3 godziny. Przed podaniem dekorujemy owocami.
Porady
RADY E. Kurzańskiej
Lody możemy również podać w połówkach melona. Jeśli mamy maszynkę do lodów, wystarczy ubite żółtka z cukrem wymieszać z przegotowanym mlekiem i śmietanką oraz orzechami, wlać do maszynki do lodów i pozostawić na ok. pół godziny.
Komentarze