Deser Motylek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Fantazyjne, proste, lekkie ciacho całoroczne. Pyszne,zdrowe i bajkowe.) Zachwyci Twoich małych i dużych gości na pewno!

  • 2 godz.

Składniki:

  • woskowany papier do pieczenia, 10d masła, 20d pełnoziarnistych herbatników /jeśli lubisz kakaowych lub w czekoladzie/, przyprawa piernikowa, 8 -12 listków żelatyny, 2 łyżki ulubionego alkoholu /w wersji tylko dla dorosłych. jeśli nie masz takiego, rum lub likier pomarańczowy będą doskonałym klasykiem /, 200 serka homogenizowanego naturalnego, 25d śmietany 36%, 15d cukru, 50 jogurtu naturalnego, owoce sezonowe lub te, które są dostępne w czasie przyrządzania, w ilości wg uznania, polewa owocowa lub z białej czekolady /opcjonalnie/.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser motylek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciastka rozkrusz, dobrze wymieszaj z masłem i szczyptą przyprawy piernikowej. z papieru wykrój skrzydła motyla wg własnej fantazji lub skorzystaj z mojego wzoru. teraz połóż przygotowaną masę ciasteczkową na spód tortownicy dobrze ją zwierając ze sobą. na niej ułóż wycięte z papieru skrzydła. odetnij i usuń zbędną masę po bokach szablonu. przykryj i pozostaw w lodówce na 2 - 24h. im dłużej pozwolisz masie leżakować tym bardziej aromatyczna będzie. serek utrzyj z alkoholem, połową cukru. dodaj jogurt, wymieszaj delikatnie i starannie. żelatynę namocz w zimnej wodzie, odciśnij z wody i rozpuść na małym ogniu. wymieszaj z 3 łyżkami kremu, następnie z resztą kremu. śmietanę ubij z cukrem, połącz z masą. masę nałóż na herbatnikową podstawę. a na niej umieść owoce. możesz szaleć wg tego co podpowie ci wyobraźnia lub inspirować się moim motylkiem. ponieważ uwielbiam ten deser, robię go o każdej porze roku. na zdjęciu wersja zimowa. ten deser latem pozwala cieszyć się sezonowymi owocami a zimą cudnie przypomina, o tym, że lato.. już niedługo.. ;)

Porady

czułki motyla można zrobić z lasek wanilii, pasków suszonyc owoców, pasków trawy cytrynowej lub werbeny. podana ilość żelatyny daje albo lżej albo mocniej zwarty krem. wybierz taką ilość, która daje preferowaną przez ciebie gęstość kremu. polewą owocową/ z białęj czekolady możesz zrobić motylkowi kleksy na skrzydełkach. wtedy będzie bardziej figlarny.) możesz kupić gotowe polewy w sklepie lub zrobić własne. ja używam gotowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować