Deser na krakersach

4.5 (187 ocen)

Bardzo smaczny deser z masą krówkową i bitą śmietaną

Składniki:

  • 2 duże paczki krakersów ( 180g każda )
    1l. mleka
    1szkl. mąki pszennej
    1 jajko + 1żółtko
    3/4 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    2-3 łyżki cukru pudru
    duży budyń waniliowy lub śmietankowy
    0,5l śmietany 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    1/3 szkl. wody
    puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Deser na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser na krakersach 1. Mleko w puszce włożyć do garnka zalać wodą , przykryć i gotować około 2,5 godziny , nie otwierać zaraz po ugotowaniu , odczekać jakieś pół godziny .
    2 szkl. mleka zagotować z cukrem i c. waniliowym , w pozostałych 2szlk. dobrze rozmieszać budyń , mąkę , jajko i żółtko , wlać na gotujące się mleko , ugotować budyń .
    Ułożyć jedną warstwę krakersów na to wyłożyć wystudzony ale nie całkiem zimny budyń ( ponieważ budyń jest dość gęsty należy wykładać letni ) przykryć następną warstwą krakersów .
    Na krakersy wyłożyć wystudzoną masę krówkową , przykryć ostatnią warstwą krakersów .
    Śmietanę dobrze schłodzić, ubić dodając 2-3 łyżki cukru pudru , żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku , wystudzić , dodać do ubitej śmietany .
    Śmietanę wyłożyć na gotowy deser . Udekorować wiórkami czekoladowymi ,prażonymi migdałami lud mielonymi orzechami .

Porady

Deser najlepiej smakuje drugiego dnia , krakersy zmiękną i przejdą wszystkimi smakami :))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować