Deser na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko w puszce włożyć do garnka zalać wodą , przykryć i gotować około 2,5 godziny , nie otwierać zaraz po ugotowaniu , odczekać jakieś pół godziny .
2 szkl. mleka zagotować z cukrem i c. waniliowym , w pozostałych 2szlk. dobrze rozmieszać budyń , mąkę , jajko i żółtko , wlać na gotujące się mleko , ugotować budyń .
Ułożyć jedną warstwę krakersów na to wyłożyć wystudzony ale nie całkiem zimny budyń ( ponieważ budyń jest dość gęsty należy wykładać letni ) przykryć następną warstwą krakersów .
Na krakersy wyłożyć wystudzoną masę krówkową , przykryć ostatnią warstwą krakersów .
Śmietanę dobrze schłodzić, ubić dodając 2-3 łyżki cukru pudru , żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku , wystudzić , dodać do ubitej śmietany .
Śmietanę wyłożyć na gotowy deser . Udekorować wiórkami czekoladowymi ,prażonymi migdałami lud mielonymi orzechami .
Porady
Deser najlepiej smakuje drugiego dnia , krakersy zmiękną i przejdą wszystkimi smakami :))
Komentarze