200ml śmietanki kremówki 30%
kilka sztuk bez (około 10 )
śmietan - fix
1 opakowanie ananasa z puszki
wiórki kokosowe (kolorowe lub białe )
kilka łyżek Malibu lub innego likieru kokosowego (opcjonalnie)
Deser pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem. Dodajemy pokruszone bezy i mieszamy.
2.Plastry ananasa kroimy w kostkę
3.Do pucharków lub miseczek nakładamy wartwę ananasa, na to ubitą śmietankę z bezami i posypujemy warstwą wiórek kokosowych. Dla lepszego efektu wizualnego użyłam różowych wiórek, można oczywiście użyć białych.
Na tak przygotwane warstwy układamy kolejną warstwę ananasa i polewamy 1-2 łyżkami Malibu lub innego likieru kokosowego. Przykrywamy ostatnią warstwą śmietany z bezami i dekorujemy wiórkami.
Porady
Warto użyć kolorowych wiórek kokosowych, aby deser wyglądał efektowniej. W wersji dla dzieci należy zrezygnować z likieru.
Komentarze