Deser Pianka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekki podwieczorek

  • 60 min

Składniki:

  • 3 bite śmietanki Śnieżki
    2 galaretki dowolnych smaków
    pokruszone ciastka lub biszkopty
    pół słoiczka dżemu truskawkowego
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżki wody
    1,5 szklanki mleka
    2,5 szklanki wody
    tortownica

Deser pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Wodę gotujemy przelewamy do dwóch oddzielnych naczyń i rozpuszczamy w nich galaretki i pozostawiamy do wystygnięcia.
    2 Mleko tez dzielimy na dwa naczynia i do każdego z nich wsypujemy po 1 Śnieżce i ubijamy mikserem.
    3 Na dno tortownicy wysypujemy troszkę pokruszonych ciastek.
    4 Do jednej ubitej śmietanki dodajemy zimną galaretkę i ubijamy mikserem ok 3 minuty i wylewamy do tortownicy. Wkładamy do lodówki
    5 Do rondelka wlewamy dwie łyżki wody, dżem truskawkowy, łyżeczkę żelatyny i mieszamy następnie stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy cały czas mieszając.
    6 Wyjmujemy tortownicę z lodówki posypujemy wierzch pokruszonymi ciastkami i wylewamy jeszcze ciepłą masę truskawkową i posypujemy ciastkami.
    7 Do drugiej śnieżki wlewamy drugą zimną galaretkę i ubijamy ok 3 minut po czym wylewamy do tortownicy na masę truskawkową i wkładamy całość na ok 2 godziny do lodówki żeby wszystko stężało

Porady

Zamiast żelatyny do dżemu możemy dodać 2 łyżeczki galaretki o smaku truskawkowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy