Deser ryżowy na mleku z makiem i jabłkami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Ryż gotujemy ok. 5 min, odcedzamy, po czym przesypujemy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy, a następnie dodajemy miód. Zmniejszamy gaz, przekrywamy lekko garnek i gotujemy przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż do momentu powstania konsystencji przypominającej budyń.
- Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, którą posypujemy cynamonem.
- Cukier karmelizujemy w garnku z grubym dnem. Dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Wsypujemy jabłka i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki długo mieszając.
- Przygotowany ryż nakładamy do naczynia i przykrywamy go masą makową i jabłkami, proporcje wedle gustu. Najlepiej podawać od razu,natomiast na zimno jest również bardzo dobre.
Smacznego.
Komentarze