Deser ryżowy z frużeliną malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dwóch garnuszkach gotujemy mleko z cukrem. Do jednego dodajemy ziarenka wanilii, do drugiego pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Gdy mleko zacznie wrzeć wsypujemy ryż, po pół szklanki do każdego rondelka. Gotujemy oba często mieszając, do czasu aż ryż będzie miękki. Gotowy ryż przekładamy do pucharków. Najpierw warstwa czekoladowa, następnie warstwa waniliowa. Odstawiamy do przestudzenia.
Umyte maliny zasypujemy cukrem i wlewamy 4 łyżki wody. Wstawiamy na gaz i gotujemy. Gdy owoce się rozpadną, wlewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie. Chwilę gotujemy energicznie mieszając, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzoną frużelinę wykładamy na przygotowane wcześniej warstwy ryżowe.
Komentarze