Deserowe mini serniczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Blaszkę do mini muffinków smarujemy dokładnie masłem. Herbatniki kruszymy na miazgę. (Ja użyłam do tego blendera). Dodajemy cukier i roztopione lekko przestudzone masło. Mieszamy. Układamy równe porcje masy na dnie każdego otworu w foremce. Dociskamy masę plastikowym korkiem od butelki, by równo się rozłożyła.
2.Do blendera wsypujemy cukier, dodajemy kremowy serek.Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy aromat waniliowy, mąkę i sok cytrynowy. Miksujemy ponownie. Na koniec odajemy jajko i jeszcze miksujemy przez chwilę.
3.Równe porcje masy serowej układamy na herbatnikowych spodach. Pieczemy ok. 22-25 minut, w temperaturze 175 C, lub do momentu, aż serniczki odrobinę się zarumienią.
4.Po wyjęciu z piekarnika serniczki pozostawiamy do wystygnięcia na kratce ok. godziny, po czym wyjmujemy z blaszki. Chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny.
5.Na polewę - Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka lub rondelka i mieszamy, podgrzewamy do zagotowania.
Komentarze