Trójkolorowy deser

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

deserowy mus w trzech kolorach, lekki, delikatny i bardzo piankowy deser

  • 2 godz.

Składniki:

  • na 2 porcje (średnica 15 cm) lub 4 porcje o średnicy 9 cm
    podstawa i dodatki: 600 ml śmietany 30%
    3 łyżki żelatyny
    3/4 szklanki gorącej wody
    ½ tabliczki białej czekolady
    5 herbatników typu petit

    warstwa czekoladowa:
    ½ tabliczki gorzkiej czekolady
    2 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)

    warstwa karmelowa
    100 g cukru trzcinowego
    50 ml wody
    50 ml śmietany
    3 łyżki rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser na zimno Mus Pianka Musy

Trójkolorowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. podstawa do 3 musów:
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.
    Ubitą śmietanę dzielimy na 3 części (można śmietanę podzielić na 3x200 ml i ubijać za każdym razem oddzielnie, do każdej warstwy)
    Żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki ciepłej wody (około 6 łyżek).

    warstwa czekoladowa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Do rozpuszczonej czekolady dodajemy 2 łyżki śmietany z pierwszej odłożonej części i mieszamy (opcjonalnie można dodać rum)
    Tak zahartowaną czekoladową śmietanę delikatnie mieszamy z resztą ubitej śmietany (z pierwszej części).
    Przelewamy do miseczek ustawionych pod kątem ok.45 stopni. Wstawiamy do lodówki, aby mus stężał

    warstwa karmelowa:
    Cukier trzcinowy wsypujemy do garnka z grubym dnem zalewamy wodą i gotujemy mieszając do momentu rozpuszczenia cukru. Dalej podgrzewamy, aż na powierzchni płynu pojawią się bąbelki i zacznie lekko dymić. W tym momencie zdejmujemy karmel z ognia dodajemy śmietanę (50 ml) mieszamy.
    Ponownie chwilę podgrzewamy. Kiedy sos karmelowy zacznie gęstnieć studzimy, a następnie dodajemy do niego rum.
    Tak przygotowany sos karmelowo -rumowy łączymy z drugą częścią ubitej śmietany.
    Na końcu dodajemy 2 łyżki rozpuszczonej przestudzonej żelatyny.
    Masę przelewamy do miseczki ustawionych pod kątem ok. 45 stopni, ale po stronie przeciwnej niż mus czekoladowy. Ponownie odstawiamy do lodówki do stężenia masy.

    Śmietankowa podstawa:
    Trzecią warstwę wykonujemy z ostatniej części ubitej śmietany i rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekolady oraz 2 łyżek rozpuszczonej, przestudzonej żelatyny (wykonanie jak wyżej przy warstwie czekoladowej).
    Mus wlewamy do miseczki (stojącej już normalnie) z wcześniej przygotowanymi warstwami czekoladową i karmelową.
    Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę

Porady

Kiedy masy stężeją miseczkę wstawiamy do garnka z wrzącą wodą na 2-3 minuty (w tym czasie nasz deser odklei się od ścianek naczynia), a następnie miseczkę wyjmujemy i szybko przekładamy na talerzyk do góry dnem, tak aby deser opadł na talerz. Wierzch posypujemy pokruszonymi herbatnikami lub opcjonalnie polewamy karmelem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować