Warstwa biała (sernikowa):
500 g sera białego (u mnie z wiaderka)
3 ŻÓŁtka
3 białka
cukier puder do smaku (ja dałam 3 płaskie łyżki)
250 ml śmietany kremówki (ubić)
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody
Warstwa ciemna:
330 ml kremówki (ubić)
1 śnieżka
200 g deserku monte lub innego o smaku orzechowym
1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
ew. cukier do smaku (ja ie dosładzałąm)
owoce do dekoracji (u mnie maliny, borówki, jagody, kiwi, winogrono)
biszkopty
Deserki sernikowe z kremem w kieliszkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warstwa biała:
Oddzielnie ubić białka i kremówkę
Żółtka i cukier utrzeć nad kąpielą wodną do białości. Przestudzić. Dodać ser, białka i kremówkę. Na koniec wlać przestudzoną żelatynę. Wymieszać. Rozlać do kieliszków lub pucharków.
Na krem sernikowy wyłożyć owoce, np. maliny, truskawki, borówki, jagody itp.
2.Krem ciemny:
Kremówkę ubić, wsypać śnieżkę w proszku. Ubijać do zwiększenia objętości. Dodać deserek monte. Na koniec wlać przestudzoną żelatynę. Krem wylać na masę sernikową z owocami.
Udekorować pozostałymi owocami i biszkoptem.
Deserki włożyć na kilka godzin do lodówki.
Porady
Z podanej ilości składników wyszło mi 11 kieliszków (do wina białego i czerwonego)
Komentarze