Devolay po mojemu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zawsze robiłam kotlety devolay według przepisów mojej mamy, jednak ostatnio, gdy zostało mi trochę farszu postanowiłam zrobić eksperyment. I muszę przyznać udało się, w taki sposób powstał Devolay po mojemu :)

  • 30 min

Składniki:

  • Farsz;
    - 0,5 kg pieczarek
    - 30 dag sera żółtego w kostce
    - 1 jajko
    - sól, pieprz, ostra papryka

    Panierka;
    - 2 jajka
    - bułka tarta
    - pieprz

    Mięso (do wyboru);
    - pierś z kurczaka
    - pierś z indyka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Devolay po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy, kroimy w połówki, a następnie w plasterki. Wrzucamy do garnuszka wlewamy 1 szklankę wody i dusimy.
    Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  • 2. Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek, dodajemy uduszone pieczarki, starty ser i wbijamy dwa jajka. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Smażymy cały czas mieszając dokładnie wszystkie składniki.
  • 3. Mięso oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozbijamy mięso, posypujemy je ostrą papryką. Na środek mięsa dajemy farsz i zawijamy.
  • 4. Do roztrzepanych jajek dodajemy pieprz i obtaczamy w tym kotleciki. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnie. Smażymy dokładnie z każdej strony na wolnym ogniu. Usmażone kotlety odsączamy z tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.my dokładnie każdą stronę na wolnym ogniu.

Porady

1. Do farszu możemy dodać również posiekaną natkę pietruszki. 2. Mięso prócz posypania ostrą papryką można posypać curry, przyprawą do kurczaka. 3. Aby mięso się nie otworzyło i nie wypadł nam farsz ze środka zawsze możemy użyć wykałaczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować