2 filety z kurczaka
20 dkg żółtego sera pokrojonego w plastry
1 kg pieczarek
3 cebule
1 opakowanie świeżego szpinaku
bułka tarta do panierki
mąka do panierki
jajko do panierki
Dewolaje z pieczarkami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety przekroić na pół, rozbić tuczkiem. Najlepiej jest nałożyć woreczek foliowy na fileta i dopiero ubijać, wtedy nie będzie dziur. Każdy kawałek doprawić solą i pieprzem.
2.Przygotować nadzienie z pieczarek. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i i usmażyć na oleju. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Pieczarki i cebulę połączyć, doprawić i wymieszać.
3.Przygotować nadzienie ze szpinaku. Szpinak wrzucić na patelnię. Smażyć tak długo, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia, szpinak lekko ostudzić. Do ostudzonego szpinaku dodać starte ząbki czosnku, dokładnie wymieszać.
4.Na każdym plastrze fileta rozsmarować: pieczarki z cebulką i masę szpinakową, następnie ułożyć ser żółty, zwinąć w rulon jak gołąbki.
5.Obtaczać każdy kawałek w mące, w roztrzepanym jajku i bułce tartej.Dewolaje smażyć na bardzo wolnym ogniu, okręcając z każdej strony i lekko dociskając.
Komentarze