Ciasto Diabełek

5 (147 ocen)

  • 40 min

Bardzo proste i pyszne ciasto. Każdy z domowników nie może mu się oprzeć.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1 op cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl mąki
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl cukru
    2 łyżki kakao

    Masa:
    60 dag serka homogenizowanego
    3 galaretki (2 wiśniowe, 1 cytrynowa)

    Oraz spirytus do nasączenia i polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto diabełek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i cukier waniliowy
  • 2. Do piany dodajemy kolejno żółtko. Wsypujemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w tem 180 °C ok 35 min.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy osobno (2 wiśniowe w 1,5 szkl wrzącej wody, cytrynowa w 3/4 szkl wrzącej wody) studzimy. 40 dag serka homogenizowanego mieszamy z galaretką wiśniową, 20 dag z galaretką cytrynową. Biszkopt przekrawamy na pół. Spód nasączamy spirytusem. Rozsmarować mase z galaretki wiśniowej, przykrywamy biszkoptem, smarujemy drugą masą i polewamy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować