1.Białka oddzielamy od żółtek.
Do białek wsypujemy szczyptę
soli, ubijamy sztywną pianę.
Ciągle ubijając, dodajemy cukier
i cukier waniliowy
2.Do piany dodajemy kolejno
żółtka. Wsypujemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem
do pieczenia.
3.Na blachę o wym. 28x24 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
wykładamy ciasto. Pieczemy
ok. 35 minut w piekarniku
rozgrzanym do temp. 180 °C.
Pozostawiamy w nim ciasto, aż
nieco wystygnie.
4.Galaretki rozpuszczamy
osobno w 3/4 szklanki wrzącej
wody, studzimy. 40 dag serka
mieszamy z galaretkami wiśniowymi,
20 dag – z cytrynową.
Biszkopt przekrawamy na pół.
Spód ciasta wkładamy do blachy,
nasączamy spirytusem.
Rozsmarowujemy masę z galaretką
wiśniową. Przykrywamy
drugim, też nasączonym, biszkoptem.
Wykładamy drugą masę.
Wstawiamy do lodówki, aby
masy stężały. Dekorujemy polewą
czekoladową.
Komentarze