Dietetyczna babka drożdżowa bez tłuszczu, mleka i białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzać wodę. Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i dwie łyżki mąki (z całej odważonej porcji mąki). Wymieszać i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Do mąki dać wyrośnięty zaczyn i żółtka. Wyrabiać ręką. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki.
Ciasto jest dobrze wyrobione jak jest gładkie i odchodzi od miski i ręki.
2.Dużą formę na babkę posmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Wymiary formy na babkę z kominkiem: mała średnica 16cm; duża średnica 25cm; wysokość 14cm. Ciasto równo ułożyć w formie i dać do wyrośnięcia do piekarnika i nastawić temperaturę 35 - 40 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie, podnieść temperaturę do 180 stopni. Babkę pieczemy około 40 - 50 min. na dolnym poziomie piekarnika, bo bardzo wyrasta.
Jeżeli się za bardzo rumieni, należy przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu, babkę pozostawić jeszcze 15 min. w wyłączonym piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Babkę po wyjęciu z piekarnika od razu wyjąć z formy na kratkę do ostudzenia. Wystudzoną babkę położyć na ozdobnym talerzu i obsypać cukrem pudrem.
Porady
Babka jest puszysta i nie za słodka, dlatego można ją grubo obsypać cukrem pudrem, lub polać lukrem z 1/2 szkl. cukru pudru i 1 i 1/2 łyżki gorącej wody.
Komentarze