Dietetyczna cukinia faszerowana kurczakiem

4.5 (167 ocen)

  • 45 min

Szybka wersja mojego ulubionego dania, tym razem bez zapiekania i w wersji dietetycznej

  • 45 min

Składniki:

  • 1 średnia młoda cukinia
    1 pomidor
    1 papryka czerwona
    mała pierś z kurczaka
    wiórki kokosowe
    orzeszki ziemne
    cebula
    czosnek
    zioła prowansalskie, chili w proszku, sól, pieprz, tymianek, bazylia
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Dietetyczna cukinia faszerowana kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy oliwą, dodajemy posiekany ząbek czosnku, łyżeczkę wiórek kokosowych, kilka orzeszków ziemnych i posiekany tymianek. Całość zostawiamy na kilka godzin.
  • 2. Cukinię myjemy, przecinamy na pół i wydrążamy środki.
  • 3. Na patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, dodajemy kurczaka z marynatą i smażymy. Do podsmażonego mięsa dodajemy miąższ z cukinii pokrojony w drobną kostkę, pomidora i paprykę również pokrojone w kosteczkę.
    Całość dusimy aż do momentu, kiedy woda z cukinii całkowicie odparuje. Doprawiamy przyprawami do smaku.
  • 4. Wydrążone cukinie napełniamy gotowym farszem, układamy na patelni i podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem 15-20 minut, aż cukinia zmięknie.

Porady

Do farszu można dodać mięso mielone, a także niewielką ilość kaszy kuskus lub ryżu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować