Ostatnio u mnie gulasze czy potrawki tylko na samych warzywach i zatęskniło mi się za mięskiem i oto jest pyszny, sycący rozgrzewający kociołek z soczewicą, zapraszamPorcja 100 g to tylko 55 kcal.
Składniki:
240 g polędwiczek z kurczaka
150 g soczewicy czerwonej
150 g papryki ( może być w różnych kolorach)
½ cukinii- 140 g
1,5 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki kukurydzy z puszki- 40 g
100 g pieczarek
200 g dyni
40 g koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sól, pieprz do smaku
Dietetyczny kociołek z soczewicą, dynią i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić kurczaka. Gdy polędwiczki się „zetną”, dodać soczewicę i około szklanki wody. Przykryć i dusić do miękkości. Kontrolować ilość płynu w rondlu aby danie się nie przypaliło, w razie potrzeby dolać.
W między czasie warzywa pokroić w niezbyt dużą kostkę, pieczarki pokroić w ćwierć plasterki. Gdy soczewica będzie na wpół do garnka wrzucić paprykę, dynię i cukinię. Całość nadal dusić po przykryciem. Po około 5 minutach dodać pieczarki
Po kolejnych 5 dodać odsączoną kukurydze. Doprawić do smaku solą, pieprz oraz resztę przypraw. Koncentrat rozmieszać z ¾ szklanki wody. Wlać do rondla i zagotować. Gotować jeszcze około 2 minuty i zdjąć z ognia. Smacznego!
Komentarze