Dietetyczny pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy i myjemy. Kurczaka, wątróbki oraz warzywa gotujemy razem w wodzie z dodatkiem wegety (coś a'la bulion). Po ugotowaniu wyciągamy wszystko z bulionu i odstawiamy do wystygnięcia. Do wywaru wkładamy 2 grahamki.
2.Gdy mięso(kurczaka obieramy ze skóry) i warzywa będą już zimne, wszystko mielimy maszynką do mięsa na jednolitą masę. Do powstałej masy wbijamy 2 jajka, odciśnięte z wywaru bułki oraz przyprawiamy według uznania.
3.Pasztet przekładamy do blaszek (u mnie były to 2 keksówki o długości 30 cm) i pieczemy w temp 180 stopni ok 1h 10 min. Po upieczeniu pasztet odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego:)
Porady
Pasztet najlepiej przygotować i upiec dzień przed podaniem.
Komentarze