Dietetyczny pasztet drobiowy

4.48 (159 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Podczas minionych świąt ten pasztet zrobił furorę. Na pewno niedługo przyrządzę go ponownie.

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • - kurczak - 1 szt
    - wątróbki drobiowe - 0,5 kg
    - marchew - 2 szt
    - pietruszka - 1 szt
    - seler - 1 szt
    - cebula - 1 szt
    - kajzerka grahamka - 2 szt
    - jajka - 2 szt
    - sól, pieprz, wegeta
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Wątróbka Jajko Pasztet

Dietetyczny pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ugotowane i obrane mięso 1. Warzywa obieramy i myjemy. Kurczaka, wątróbki oraz warzywa gotujemy razem w wodzie z dodatkiem wegety (coś a'la bulion). Po ugotowaniu wyciągamy wszystko z bulionu i odstawiamy do wystygnięcia. Do wywaru wkładamy 2 grahamki.
  • zmielona masa 2. Gdy mięso(kurczaka obieramy ze skóry) i warzywa będą już zimne, wszystko mielimy maszynką do mięsa na jednolitą masę. Do powstałej masy wbijamy 2 jajka, odciśnięte z wywaru bułki oraz przyprawiamy według uznania.
  • pasztet można upiec w jednej, dużej blasze 3. Pasztet przekładamy do blaszek (u mnie były to 2 keksówki o długości 30 cm) i pieczemy w temp 180 stopni ok 1h 10 min. Po upieczeniu pasztet odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego:)

Porady

Pasztet najlepiej przygotować i upiec dzień przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować