Sernik smakuje podobnie do pianki lub ptasiego mleczka. Sernik jest tańszy w porównaniu do zwykłego sernika ze względu na koszt twarogu. Polecam nie tylko osobom będącym na diecie
60 min
Składniki:
Składniki:
Na ciasto (można bez ciasta):
6 łyżek otrębów nie mielonych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
aromat waniliowy
1 łyżka stewii
2-3 łyżki kremowego serka
4 łyżek mleka w płynie
Masę "sernikową":
2 duże jogurty naturalne (2 x 400g)
4 białka
1/2 szkl stewii/fruktory/cukru itp
aromat pomarańczowy
2 budynie waniliowe bez cukru
szczypta soli
Dietetyczny sernik bez twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na spód mieszamy łyżką. Blachę/Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej składniki na spód sernika. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 170- 180 stopni i pieczemy spód przez 10 minut.
2.Następnie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier (lub jego zamiennik), aromat i budynie. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników. Następnie wlewamy jogurty i miksujemy na najniższych obrotach tylko chwilę lub delikatnie mieszamy wszystko łyżka.
3.Masę serową przelewamy na podpieczone ciasto (lub jeśli bez ciasta to na wyłożoną papierem formę)
Pieczemy 40 minut w 170-180. Po upieczeniu sernika, zostawiamy go do ostygnięcia w piekarniku. Następnie sernik wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Komentarze