Dietetyczny sernik bez twarogu

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Sernik smakuje podobnie do pianki lub ptasiego mleczka. Sernik jest tańszy w porównaniu do zwykłego sernika ze względu na koszt twarogu. Polecam nie tylko osobom będącym na diecie

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    Na ciasto (można bez ciasta):
    6 łyżek otrębów nie mielonych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 żółtka
    aromat waniliowy
    1 łyżka stewii
    2-3 łyżki kremowego serka
    4 łyżek mleka w płynie

    Masę "sernikową":
    2 duże jogurty naturalne (2 x 400g)
    4 białka
    1/2 szkl stewii/fruktory/cukru itp
    aromat pomarańczowy
    2 budynie waniliowe bez cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dietetyczny sernik bez twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na spód mieszamy łyżką. Blachę/Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej składniki na spód sernika. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 170- 180 stopni i pieczemy spód przez 10 minut.
  • 2. Następnie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier (lub jego zamiennik), aromat i budynie. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników. Następnie wlewamy jogurty i miksujemy na najniższych obrotach tylko chwilę lub delikatnie mieszamy wszystko łyżka.
  • 3. Masę serową przelewamy na podpieczone ciasto (lub jeśli bez ciasta to na wyłożoną papierem formę)

    Pieczemy 40 minut w 170-180. Po upieczeniu sernika, zostawiamy go do ostygnięcia w piekarniku. Następnie sernik wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować