Djuveč z wolnowaru

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna bałkańska potrawa. Trzy gatunki mięsa wolno duszone z warzywami. Warto przygotować niego więcej bo djuveč doskonale się mrozi. Przepis do przygotowania w wolnowarze.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jagnięcina (pokrojona w kostkę): 250 gramów
    - wołowina (pokrojona w kostkę): 250 gramów
    - wieprzowina (pokrojona w kostkę): 500 gramów
    - pomidory (obrane, pozbawione nasion, pokrojone w kostkę): 500 gramów
    - żółta cebula (posiekana): 400 gramów
    - duże bakłażany (pokrojone w kostkę): 2 sztuki
    - biała papryka (pokrojona w zapałkę): 4 sztuki
    - Czerwona papryka (pokrojona w zapałkę): 2 sztuki
    - czosnek: 4 ząbki
    - ziemniaki (pokrojone w plastry): 4 sztuki
    - bulion warzywny lub wołowy: 400 mililitrów
    - oliwa: 50 mililitrów
    - zioła dalmatyńskie: 6 łyżeczek
    - czarny pieprz: 0.5 łyżeczki
    - sól: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Djuveč z wolnowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Djuvec II 1. W misce mieszamy cebulę, bakłażany, papryki i obrane ząbki czosnku z połową oliwy. Przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
  • Djuvec III 2. Misę wolnowaru smarujemy oliwą. Na dnie układamy połowę ziemniakiów i połowę pomidorów. Na to połowę mieszanki warzywnej, mięso, ponownie mieszankę warzywną i ziemniaki, a nas samym końcu resztę pomidorów. Wierzch posypujemy ziołami, zalewamy 400 ml wywaru. Gotujemy na małej mocy 6 - 7 godzin. Podajemy z białym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować