Pyszna bałkańska potrawa. Trzy gatunki mięsa wolno duszone z warzywami. Warto przygotować niego więcej bo djuveč doskonale się mrozi. Przepis do przygotowania w wolnowarze.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- jagnięcina (pokrojona w kostkę): 250 gramów
- wołowina (pokrojona w kostkę): 250 gramów
- wieprzowina (pokrojona w kostkę): 500 gramów
- pomidory (obrane, pozbawione nasion, pokrojone w kostkę): 500 gramów
- żółta cebula (posiekana): 400 gramów
- duże bakłażany (pokrojone w kostkę): 2 sztuki
- biała papryka (pokrojona w zapałkę): 4 sztuki
- Czerwona papryka (pokrojona w zapałkę): 2 sztuki
- czosnek: 4 ząbki
- ziemniaki (pokrojone w plastry): 4 sztuki
- bulion warzywny lub wołowy: 400 mililitrów
- oliwa: 50 mililitrów
- zioła dalmatyńskie: 6 łyżeczek
- czarny pieprz: 0.5 łyżeczki
- sól: 2 łyżeczki
Djuveč z wolnowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszamy cebulę, bakłażany, papryki i obrane ząbki czosnku z połową oliwy. Przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
2.Misę wolnowaru smarujemy oliwą. Na dnie układamy połowę ziemniakiów i połowę pomidorów. Na to połowę mieszanki warzywnej, mięso, ponownie mieszankę warzywną i ziemniaki, a nas samym końcu resztę pomidorów. Wierzch posypujemy ziołami, zalewamy 400 ml wywaru. Gotujemy na małej mocy 6 - 7 godzin. Podajemy z białym pieczywem.
Komentarze