Domek z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Rozpuścić masło, miód i cukier.
• Zrobić karmel - rozpuścić 2 łyżki cukru do brązowego koloru i dodać do rozpuszczonych wcześniej składników. Jeśli karmel się zetnie, to podgotować wszystko.
• Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika.
• Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem.
• Wbić jajka i zagnieść ciasto.
• Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową.
• Następnego dnia podzielić kulę ciasta na 4 części.
• Każdą część rozwałkować i wycinać wg szablonu ścianki i dach domku oraz drzwi i komin.
• Wyciąć również gwiazdę na dach i różnej wielkości gwiazdki do złożenia dwóch choinek.
• Piec w temperaturze 170 st.C przez 8-10 minut.
2.• Upieczone rozłożyć na blacie, po wystygnięciu przełożyć papierem do pieczenia i złożyć do pudełka, aż przyjdzie czas na dekorowanie.
• Białka ucierać z cukrem pudrem przez ok. 30 minut. Na koniec dodać sok z cytryny.
• Do dekoracji użyłam jednorazowych rękawów foliowych i najmniejszej okrągłej końcówki od dekoratora.
• Lukrem ozdobić ściany i dach domku. Poczekać do zaschnięcia lukru.
• Na szerokiej patelni rozpuścić cukier aż zrobi się karmel. Ma być gęsty i lepki.
3.• Do złożenia domku potrzebne są 2 osoby. Jedna trzyma ściany, a druga zanurza brzegi ścian w karmelu. Karmel bardzo szybko tężeje. Należy pilnować kątów prostych.
• Najpierw składamy ściany, potem przyklejamy domek do podłoża - u mnie sklejka.
• Następnie doklejamy dach i komin.
• Podłoże malujemy lukrem, przyklejamy złożone lukrem choinki z gwiazdek i wysypujemy podłoże wiórkami kokosowymi i zielonym cukrem ozdobnym
Porady
Z karmelem należy bardzo uważać,bo może dotkliwie poparzyć.
Komentarze