Domowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę wlej do garnka, dodaj margarynę, zagotuj, wsyp mąkę
i podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając. Ciasto przestudź,
przełóż do miski i miksując, dodaj jajka i proszek do pieczenia.
Podziel masę na dwie części. Blachę o wymiarach ok. 25 na
35 cm natłuść i przelej do niej jedną część ciasta. Rozprowadź,
wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, piecz,
aż ciasto urośnie (ok. 10 minut). Otwórz drzwi piekarnika na
2 minuty i obniż temperaturę do 200 stopni. Zamknij piekarnik,
piecz 10–12 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru,
powtórz czynność z drugą częścią ciasta.
2.Budyń połącz z mąką, rozprowadź w pół szklanki zimnego mleka, pozostałe mleko posłódź i zagotuj. Wlej mleko z budyniem, podgrzej, by uzyskać gęstą masę. Budyń wystudź, zmiksuj, dodając po kawałku miękkie masło. Masę przełóż na jeden blat karpatki, przykryj drugim. Oprósz cukrem pudrem.
Komentarze