Domowa karpatka z ciepłymi lodami w kremie kakaowym z dżemem z ciemnych winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wodę zagotować z masłem w garnku
2.wsypać mąkę i mieszać w trakcie gotowania na mniejszym ogniu do powstania kuli, ciasto wystudzić
3.do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku (jeśli masz mniejsze jajka "L" lub "M" to 5 i 6 sztuk dać) w trakcie wyrabiania mikserem
4.blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na blaszce
5.piekarnik elektryczny nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, ciasto piec przez 10 minut, następnie temperature zmniejszyć na 170 C i piec dalej 15-20 minut na złoty dość ciemny kolor, wystudzone ciasto przeciąć na połowę
6.500 ml mleka zagotować, krem do karpatki, kakao, budyń czekoladowy wymieszać w 300 ml mleka i wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia, krem zostawić do wystygnięcia
7.zimny krem utrzeć z miękkim masłem mikserem na gładki krem, na połowę ciasta rozsmarować dżem z ciemnych winogron lub jaki lubisz, nałożyć połowę kremu, poukładać ciepłe lody, rozsmarować resztę kremu na lodach i przykryć drugą połową ciasta
8.na ciasto położyć papier do pieczenia, położyć dwa talerzyki deserowe i schować do lodówki najlepiej na całą noc............
przed podaniem karpatkę posypać cukrem pudrem
Porady
nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia karpatki
Komentarze