Domowa szynka gotowana

4.48 (143 ocen)

Domowa wędlina najlepsza!

Składniki:

  • 1 kg mięsa od szynki
    12 dag soli peklowej

    zalewa:
    3 l wody
    2 łyżki majonezu
    5 ziarenek pieprzu
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka wegety
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny Szynki

Domowa szynka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć, osuszyć i obsypać solą peklową. Odstawić do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia szynkę opłukać i włożyć do siatki. Wszystkie składniki zalewy zagotować i włożyć szynkę. Gotować 30 minut. Ostudzić i włożyć do lodówki. Na drugi dzień gotować w tej samej zalewie kolejne 30 minut. Wystudzić.

Porady

Czas drugiego gotowania szynki liczymy od momentu zagotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować