Domowa szynka z rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 71 godz. 40 min

pyszna soczysta domowa szyneczka, idealna do domowego pieczywa :))

  • 71 godz. 40 min

Składniki:

  • 1kg szynki wieprzowej zrazowej
    Rozmaryn
    4 ząbki czosnku
    przyprawa do wieprzowiny
    2 łyżki majeranku
    2 łyżki soli
    1 łyżka soli czosnkowej
    2 łyżki musztardy
    kilka listków laurowych
    2l zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowa szynka z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę dokładnie umyć, osuszyć. Obficie obsypać rozmarynem i przyprawą do wieprzowiny. 2 ząbki czosnku drobno posiekać i wtrzeć wraz z rozmarynem i przyprawą w mięso- bardzo dokładnie z każdej strony. Tak zamarynowaną szynkę włożyć do worka lub rękawa do pieczenia, zawiązać i wstawić do lodówki -minimum 24h.
    Po 24h, przygotować zalewę. Wlać zimną wodę do garnka i wsypać majeranek, sól, sól czosnkową, musztardę, czosnek i listki laurowe. Wymieszać ze sobą i zanurzyć zamarynowaną szynkę. Wstawić na ogień doprowadzić do wrzenia. Gotować 15min. Po tym czasie wystudzić, gdy zalewa będzie zimna- wstawić ponownie na ogień doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 15 min. Wystudzić. Na drugi dzień powtórzyć czynność dwukrotnie. A następnie szynkę wyłowić z zalewy, wystudzić, osuszyć i kroić na plasterki. (Gotowanie powinno być 2x na dzień po 15 min)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować